Opis produktu:
Dzień dobry.
Jakby ktoś potrzebował pewnego miodu surowego to posiadam miody z własnej pasieki:
1. Miód rzepakowy - nazwałbym go "z przewagą rzepaku" bo jednak zawiera sporo pyłków z kwiatów otaczających Żuławy (mniszek, owocowe) - aktualnie krupiec (skrystalizowany z widocznymi białymi wykwitami świadczącymi o jego jakości) Cena 30zl/słoik 1kg
2. Miód mieszany (wiosenny z pierwszego wirowania / letni z kolejnych wirowań). Zdjęcie drugie
Cena 20zł/słoik 560gram
3. Miód lipowy 35zł/słoik 1kg oraz 20zł/słoik 545g
4. Miód gryczany 35zł/słoik 1kg oraz 20zł/słoik 545g
5. Wiosenny - gryczany (pól na pół) - 30zł/słoik 1kg (patrz ostatnie zdjęcie)
6. Wiosenny - spadziowy (pół na pół) - 30zł/słoik 1kg !!! oraz 20zł/słoik 560g !!!
7. Wiosenny - faceliowy (pół na pół) - 30zł/słoik 1kg
8. Miody z owocami 25zl/słoik 430gram
Wirowane, odsklepiane i filtrowane tradycyjnymi metodami bez podgrzewania, przegrzewania itp. z naturalną zawartością pyłku, propolisu itd.
Numery RHD oraz wet. widoczne na etykiecie. Oczywiście w ARiMR również ewidencja producentów nr. 08292385
Jestem chyba jedynym pszczelarzem, który za każdym razem pokazuje dokładnie ile ramek i jaki miód pozyskał na swoim kanale na platformie Youtube - zapraszam do oglądania i subskrybcji: https://www.youtube.com/@raznabee
opisy miodów:
1. Miód Rzepakowy
Jest jednym z najpopularniejszych miodów w Polsce. Polski miód rzepakowy to jeden z najwcześniej wytwarzanych miodów, pszczoły zbierają nektar z kwiatów rzepaku w okresie wiosennym. Jest to wyjątkowy rodzaj miodu, dlatego że właściwie jako jeden z pierwszych powstaje w pasiece po zimowej przerwie. Jak nazwa wskazuje miód rzepakowy powstaje z nektaru i pyłku zbieranego z kwiatów rzepaku. Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce.
Zastosowanie Miodu Rzepakowego:
- Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- Polecany przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy.
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
- Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.
- Przyspiesza gojenie ran.
- W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.
2. Miód lipowy
Uznawany jest przez wielu znawców za najlepszy w smaku miód. Wynika to z jego bogatej zawartości. Miód lipowy jest trudny w produkcji i zarazem bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Pochodzi on z pyłków kwiatów lipy, których znalezienie bywa trudne, gdyż rzadko można znaleźć większe skupiska tych drzew. Dlatego miód ten jest niezwykle cenny. Jego unikatowość, a także niezwykłe właściwości podkreśla nektar z lipy. Miód lipowy, podobnie jak sam napar z kwiatów lipy posiada właściwości lecznicze.
Zastosowanie miodu lipowego:
- Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę.
- Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych.
- Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach.
- Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
3. Miód gryczany
Wykazuje silne działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wspomaga procesy odtruwania organizmu i działa regenerująco – można go więc stosować w stanach osłabienia organizmu. Najbardziej rozpowszechnione jest wykorzystywanie miodu gryczanego w walce z chorobami serca i układu krążenia – zawiera on m.in. rutynę, która uelastycznia naczynia krwionośne i magnez, który jest bardzo ważny dla prawidłowej pracy serca.
4. Miód spadziowy
Pochodzący ze spadzi drzew iglastych oraz liściastych jest bardzo cenionym miodem. Miód spadziowy to jeden z najdroższych na polskim rynku miodu. Szczególnie jeśli mowa o miodzie spadziowym iglastym. Miód spadziowy tak bardzo różni się od miodu nektarowego, że przyciąga osoby, które normalnie nie kochają miodu. Jego aromatyczna złożoność budzi zachwyt
Miód ze spadzi iglastej oraz liściastej to miód gęstszy od nektarowego i zawiera więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Z organoleptycznego punktu widzenia miód ze spadzi iglastej oraz liściastej jest mniej słodki, a kolor ciemniejszy niż miód nektarowy i długo pozostaje płynny.
Zastosowanie miodu spadziowego:
- Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
- Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka.
- Miód spadziowy na co dzień wzmacnia serce i układ krążenia.
- Posiada właścwości przeciwreumatyczne.
- Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.