Miód wielokwiatowy powstaje na bazie nektarów zebranych z różnych roślin miododajnych. Zebrany wiosną charakteryzuje się jasnym kolorem i łagodnym smakiem, a letni jest ciemniejszy i ma intensywniejszy zapach. Jest on doskonały w przypadku grypy, przeziębienia, chorób górnych dróg oddechowych, czy też przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz jako wspomagacz mięśnia sercowego.
Wartości odżywcze miodu wielokwiatowego
O ilości składników odżywczych w miodzie wielokwiatowym decyduje to, z jakich roślin został zebrany nektar, dlatego też skład poszczególnych produktów może być mocno zróżnicowany. Miody wiosenne mają sporą zawartość cukrów prostych, a letnie są bogatsze w enzymy i biopierwiastki oraz w substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. W miodzie wielokwiatowym można znaleźć liczne witaminy– A, PP, C, B12, B6 i B2 oraz składniki mineralne – żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden, wapń.
Barwa i konsystencja
Miód wielokwiatowy ma zróżnicowaną barwę- od kremowej do nawet herbacianej. W zależności od pory zbioru może być delikatny i łagodny w smaku lub ciemniejszy i o wyrazistym smaku. W stanie płynnym charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym zapachem kwiatowym oraz łagodnym smakiem.
Miód wielokwiatowy – właściwości
Miód, w tym także i miód nektarowy wielokwiatowy może być przy uczuleniu (alergii) na pyłki roślin prawdziwą szczepionką. Wspomaga on leczenie kataru siennego i astmy. Jednakże czasami może wywołać u alergików reakcję uczuleniową, chociaż są to stosunkowo rzadkie przypadki. Jeśli nie mamy na niego alergii, to warto zastosować go w kuracji antyalergicznej.
Już tylko jeden telefon dzieli Cię od zakupu wybranego produktu. Zadzwoń na poniższy numer i umów odbiór. Prosimy o poinformowanie Pszczelarza, że korzystasz z serwisu 123miody.pl! Dziękujemy.