Miód wielokwiatowy cechuje wielka różnorodność w zależności od terminu zbioru i rodzaju roślin z jakich pszczoły zbierały nektar. Miód letni pszczoły zbierają głównie z kruszyny, akacji, malin, jeżyn innych roślin kwitnących w czerwcu i lipcu.
Zabarwienie miodu wielokwiatowego jest bardzo różnorodne od jasnokremowego do herbacianego. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne. Po skrystalizowaniu miód zmienia zabarwienie na białe aż do jasnobrązowego. Miód pochodzący z kwiatów letnich ze względu na silniejsze właściwości przeciwbakteryjne znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
Ponadto miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym oraz zawierają dużo krzemu.
Miody wiosenne zawierają szczególnie dużo cukrów prostych, glukozy i fruktozy. Zawartość glukozy przeważa na fruktozą.
W słoiku znajduje się 1,2 kg miodu.
Każdy prawdziwy miód ulega z czasem krystalizacji.
...Minęło kilkadziesiąt lat i w pszczelarstwo ojciec wciągnął mnie. Szło z oporami, na początku bałem się pszczół. Ale po przełamaniu pierwszych lodów, wyciągnięciu niezliczonej liczby żądeł z chyba każdej części ciała nie wyobrażam sobie życia bez obecności w nim pszczół. Jest to miłość trudna i wymagająca, bo i one są wymagające i nietolerujące błędów. Ale dająca jakże dużo satysfakcji i radości kiedy widzi się tańczące na plastrze czy wylotku pszczoły....
Już tylko jeden telefon dzieli Cię od zakupu wybranego produktu. Zadzwoń na poniższy numer i umów odbiór. Prosimy o poinformowanie Pszczelarza, że korzystasz z serwisu 123miody.pl! Dziękujemy.