Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego 650 g SPADZIOWY

Miód spadziowy ze spadzi jodłowej z Beskidu Wyspowego to produkt regionalny z unijnym certyfikatem ChNP. pełny opis
ikonka
50.00
Cechy produktu:
słoik Średni
Średni słoik (0.51kg do 1kg)
Eko
Produkt ekologiczny
Polski
Produkt polski
Wysyłka
Możliwa wysyłka
Możliwa płatność kartą
Możliwa płatność kartą
Możliwość dostawy
Możliwość dostawy
Opis produktu:
Ze względu na naturalny proces krystalizacji miód spadziowy z Beskidu Wyspowego występuje zarówno w postaci stałej (krupiec), jak i płynnej (patoka).
Spadź jodłowa to niezwykle cenna, trudna do zdobycia substancja. Produkują ją maleńkie mszyce z gatunku miodownica jodłowa zielona. Te pracowite owady pozyskują z jodłowych gałązek sok roślinny, a następnie przekształcają go w lepką i bardzo słodką spadź, obfitującą w składniki mineralne, tlenki potasu, magnezu, fosforu oraz sodu, a także witaminy z grupy B.
Ta pożywna ciecz stanowi doskonałe źródło węglowodanów dla pszczół. Spadź iglasta nie ma jednak wyrazistego zapachu ani intensywnego koloru, więc znalezienie jej na jodłowych gałązkach i igiełkach jest niełatwym zadaniem. Wyspecjalizowały się w nim pszczoły rasy kraińskiej linii Dobra. Od setek lat zamieszkują one czyste, nienaruszone działalnością człowieka lasy jodłowe porastające od wieków tereny górzystego Beskidu Wyspowego. W tym czasie doskonale przystosowały się do trudnych warunków panujących na tym obszarze.
Nasze miejscowe pszczoły odnajdują więc wprawnie kropelki spadzi jodłowej i przynoszą je z lasu do ula. Następnie rozpoczyna się proces tworzenia miodu. W tym okresie zapewniamy owadom odpowiednie warunki i dużo czasu oraz spokoju, aby mogły wyprodukować przysmak najwyższej jakości. Kiedy skończą, wybieramy część ich dzieła z uli. Potem miód trzeba już tylko odwirować, przecedzić i rozlać do słoików.
W taki właśnie naturalny, zrównoważony sposób powstaje miód spadziowy z Beskidu Wyspowego. Jest on bardzo słodki, ale dzięki wyraźnym i czystym leśnym nutom jego słodycz nie wydaje się przytłaczająca. Piękny, ciemny kolor tego miodu oraz towarzyszący mu charakterystyczny aromat przywodzą na myśl dziewiczą puszczę Beskidu Wyspowego. Skosztowanie go pozwoli każdemu smakoszowi przenieść się na kilka chwil na cienistą polanę położoną pośrodku łagodnie szumiącego lasu.

Kiedy stosować miód spadziowy z Beskidu Wyspowego? Warto sięgnąć po niego, by:
• bez wyrzutów sumienia zjeść coś pysznego,
• wzmocnić swoją odporność,
• wspomóc leczenie przeziębienia, grypy i innych infekcji,
• złagodzić przebieg chorób przewodu pokarmowego,
• uregulować pracę układu sercowo-naczyniowego,
• wyrwać się z zimowego marazmu i nabrać pozytywnej energii.

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego z pewnością okaże się trafionym, zaskakującym prezentem dla każdego konesera miodów!
Miody Beskidzkie - Pogorzany
ikonka
Miody Beskidzkie
Podmiot gospodarczy
ikonka
Numer identyfikacyjny: PL12075603
Ponad 20 lat temu, w małej miejscowości położonej w samym sercu Beskidu Wyspowego, wraz z moją rodziną założyliśmy profesjonalną, zawodową pasiekę. Wybór terenu nie był przypadkowy – puszcza karpacka z dominującą w lasach jodłą oraz otaczające ją łąki i przydomowe sady stworzyły wymarzone warunki do hodowli pszczół. Owady, którymi postanowiliśmy się opiekować, należą do miejscowej linii Dobra, doskonale przystosowanej do unikalnych lokalnych warunków. Wszystko to pozwoliło nam rozwinąć pasiekę w duże gospodarstwo pasieczne, pozyskujące produkty niepowtarzalnej jakości. Aby odróżnić nasze miody od pozostałych, pozyskiwanych w różnych regionach Polski przez inne pasieki, stworzyłem dla nich swoją markę.

Moje miody zawdzięczają swój wyjątkowy smak zarówno kultywowanej przez nas długiej tradycji ich pozyskiwania, jak i warunkom przyrodniczym panującym w lasach, łąkach oraz sadach otaczających nasze ule. Duża część tego obszaru jest objęta ochroną w ramach programu Natura 2000. Brak przemysłu, czyste środowisko i wysoka lesistość pozwalają naszym pszczołom produkować miody najlepszego gatunku.

Miody z Beskidu Wyspowego zostały odznaczone licznymi certyfikatami nagradzającymi ich smak oraz niepowtarzalną jakość. Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego jest wpisany do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia oraz na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Na liście produktów lokalnych z Małopolski są natomiast uwzględnione:

• miód mniszkowy z Beskidu Wyspowego,

• miód lipowy z Beskidu Wyspowego,

• miód wielokwiatowy z Beskidu Wyspowego,

• pyłek kwiatowy z Beskidu Wyspowego.

Każdy słoiczek opatrzony etykietą marki Miody Beskidzkie jest również podpisany moim nazwiskiem, gdyż jestem pewny najwyższej jakości miodów z mojej pasieki, a ich smak stanowi dla mnie powód do dumy.

Przedsiębiorca: Jerzy Żwirski Miody Beskidzkie
Brak produktów.
Inne ogłoszenia z tej pasieki

Przedstawione ogłoszenie nie jest ofertą w sensie prawnym, ale zaproszeniem do zawarcia umowy (art.72 Kodeksu Cywilnego).