Opis produktu:
Miód gryczany - jeden z najbardziej pożądanych gatunków miodów, ma ciemną brązową barwę i silny aromat.
Smak miodu gryczanego jest bardzo charakterystyczny: intensywny, głęboki, słodki i lekko piekący. Miód gryczany jest jednym z najwartościowszych miodów, uznawany jest za najbogatszy w enzymy miód polski.
Miód gryczany krystalizuje się dając zwykle rozwarstwienie na dolną gruboziarnistą warstwę i górną bardziej płynną. Nie wpływa to na jakość oraz właściwości miodu.
W porównaniu z innymi miodami kwiatowymi miód gryczany ma wyższą zawartość substancji odpornościowych (inhibiny).
Występują w nim znaczne ilości magnezu, żelaza oraz innych pierwiastków takich jak: fosfor, potas, mangan, bor, sód, miedź, cynk, wanad, krzem.
Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2 i PP). Zawiera też enzymy – amylazy, fosfatazy, inwertazy. Ich prawie 100% przyswajalność sprawia, iż mogą one odgrywać istotną rolę, jeśli miód ten spożywa się często i regularnie.
Właściwości lecznicze miodu gryczanego:
- cukry proste w nim zawarte są łatwo wchłaniane do krwiobiegu i odżywiają mięsień sercowy, dlatego polecany jest dla osób starszych, osób ze zdiagnozowaną miażdżycą i znajdujących się w grupie ryzyka chorób serca,
- zalecany przy niedoborze żelaza oraz magnezu w organizmie,
- systematyczne spożywanie powoduje wzrost hemoglobiny we krwi oraz wspomaga rekonwalescencję po wyczerpujących chorobach, wspomaga procesy odnowy,
- wykazuje dużą skuteczność w leczeniu kaszlu, grypy i przeziębienia, ponieważ jest jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków,
- ochrania i odtruwa wątrobę,
- duża ilość biosubstancji i mikroelementów, substancji odpornościowych i innych w otoczeniu łatwo przyswajalnej glukozy sprawia, że miód ten ma najwyższą wśród miodów przydatność w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych, a także wzmocnienia układu odpornościowego,
- zabezpiecza organizm przed niedoborem choliny, a tym samym chroni wątrobę i nerki,
- skraca okres rekonwalescencji po złamaniach kości i przyśpiesza gojenie się ran,
- zmniejsza szkodliwość używek (alkohol, nikotyna), usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi i działa antynowotworowo,
- reguluje pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację, niweluje stany napięcia psychicznego.